Nyhet · 2025-04-15

Mattan utrullad för innovationsledning att bli nästa stora certifieringsområde

Swedac har nyss godkänt en ny certifieringsordning som kan få stor betydelse för enskilda företags möjlighet att bevisa att de arbetar strukturerat med innovation, liksom Sveriges möjlighet att försvara sin position som ett av världens mest framgångsrika innovationsländer. Välkommen till lanseringseventet på Tillväxtverket den 8 maj!

Oceanbird är ett i raden av alla framgångsrika svenska företag som seglar framåt på sina innovationer.

Sverige är det näst mest innovativa landet i hela världen, enligt Global Innovation Index 2024. Än så länge är det bara schweizarna som slår oss, men det kan ändras snabbt. Speciellt när länder som Kina och Indien tillhör dem som stärkt sin innovationsförmåga mest de senaste tio åren.

Hur kan enskilda organisationer stärka sin innovationskraft på bästa sätt?

– Forskningen visar att enstaka aktiviteter som brainstorming och samarbeten med startups är långt ifrån tillräckliga. För att nå bäst resultat krävs att vi arbetar systematiskt med innovation, säger Jolanta Wallström på SIS.

Ett viktigt stöd för att uppnå just det är ISO 56001, den internationella kravstandarden för innovationsledning, som blev klar 2024.

– Det finns en missuppfattning om att innovation och krav inte hör ihop. På samma sätt som ISO 9001 har positiv effekt på organisationens kvalitet, bidrar ISO 56001 till att löpande förbättra innovationsförmågan.

Nya svenska certifieringsordningen – bland de första i världen

Att innovation är en svensk nationalsport märks inte bara på världsrankingen, utan också på engagemanget inom ISO:s standardisering. I samarbete med ett 60-tal länder var svenska experter starkt bidragande till utvecklingen av ISO 56001 samt dess vägledande föregångare, ISO 56002.

– Innovation har stor betydelse för Sverige. Vi hoppas att svenska organisationer kommer vilja bevisa att de jobbar strukturerat med innovationsledning.

Det underlättas av att TS 560 är klar, en ny nationell certifieringsordning för innovationsledning, tillika en av världens första. Resultatet av ett gott samarbete mellan bland annat SIS, Swedac och RISE.

– Att öppna upp för möjligheten till certifiering är en viktig del i att skapa förutsättningar för ett nationellt innovationslyft. Det återstår att se vilken organisation som får den första certifieringen och därmed blir först att kunna bevisa att de arbetar strukturerat med innovation, säger Jolanta Wallström.

Lanseringsevent på Tillväxtverket den 8 maj

Arbetar du med innovationsledning och vill veta mer om möjligheten till certifiering mot ISO 56001? Företräder du ett certifieringsorgan med intresse av eventuell ackreditering för ISO 56001?

Välkommen till ett kostnadsfritt event på Tillväxtverket den 8 maj, där vi berättar mer om Sveriges nyaste och hetaste certifieringsområde. Antalet platser är begränsat.

Läs mer och anmäl dig här

Vill du veta mer om standardiseringen inom innovationsledning? Kontakta Jolanta Wallström på SIS.

 

 

 

 


Utbildning i innovationsledning

Vill du veta mer?
Boka plats på en av SIS utbildningar i innovationsledning.

Innovationsledning – Orientering